Covenant of Mayors
  Covenant Newsletter November 2017  
       
 
"Considerăm că sustenabilitatea este un motor pentru societate și un factor de antrenare a economiei"
Interviu cu primarul adjunct al orașului Amsterdam, Abdeluheb Choho
 
   

български (bg) - čeština (cs) - dansk (da) - Deutsch (de) - eesti (et) - ελληνικά (el) - English (en) - español (es) - français (fr) - Gaelic (ga) - hrvatski (hr) - italiano (it) - lietuvių (lt) - latviešu (lv) - magyar (hu) - Malti (mt) - Nederlands (nl) - polski (pl) - português (pt) - română (ro) - slovenčina (sk) - slovenščina (sl) - suomi (fi) - svenska (sv)

Orașul Amsterdam s-a alăturat Convenției primarilor în 2009 și s-a angajat să își reducă emisiile de CO2 cu 40 % până în 2025. Ați putea să ne spuneți mai multe despre viziunea pe termen lung a orașului dvs. în ceea ce privește clima și energia?

Amsterdamul este un susținător devotat al Acordului de la Paris privind schimbările climatice și al conceptelor de sustenabilitate integrată. Considerăm că sustenabilitatea este un motor pentru societate și un factor de antrenare a economiei. De aceea, Amsterdamul se străduiește să devină un oraș în întregime fără combustibili fosili și independent de cărbune, petrol și gaz pe termen lung. Rezultatul va fi un oraș creativ și variat, puternic din punct de vedere economic și social, în care oamenii să trăiască într-un mediu sănătos.

Amsterdamul s-a poziționat ca unul dintre orașele-pionier în materie de acțiuni climatice, luând decizia îndrăzneață de a elimina treptat încălzirea bazată pe gaz natural până în 2050. Am luat această decizie fără a ști clar cum să ne atingem obiectivul. Însă dacă nu începi, nu vei putea afla niciodată care este cel mai bun mod de a reuși! Stabilirea unor obiective și calendare este necesară pentru a arăta ce dorim să realizăm în ceea ce privește chestiunile majore precum schimbările climatice, poluarea aerului și insuficiența resurselor naturale. Totuși, adevărata provocare este să începi să acționezi: să pășim dincolo de viziuni și scenarii și să începem în mod pragmatic să acționăm în orașul nostru cu implicarea numeroaselor părți interesate.

Administrația orașului a adoptat o agendă de sustenabilitate integrată, axată pe cinci priorități: (1) economiile de energie și o aprovizionare cu energie curată pentru energia electrică și încălzire, (2) conceptele largi ale economiei circulare, (3) un aer curat și sănătos, (4) adaptarea urbană la o climă în schimbare și (5) forța exemplului printr-o organizare municipală sustenabilă. Pentru îndeplinirea acestor obiective, sprijinim inițiativele cetățenești și conlucrăm cu partenerii locali, cum ar fi organizațiile neguvernamentale, întreprinderile și experții. Lucrăm alături de principalele părți interesate, precum asociațiile de locuințe, operatorii de rețele de energie și companiile de termoficare, în cadrul unui așa-numit City Deal (Acord pentru oraș). În cadrul acestui parteneriat public-privat, asociațiile de locuințe au convenit să identifice, până la sfârșitul lui 2017, 10 000 de unități locative în cazul cărora orașul Amsterdam va începe discuțiile cu locatarii despre cum și când se poate începe debranșarea de la rețeaua de alimentare cu gaz. În prezent, avem în vedere următoarele alternative la gazul natural: încălzirea centralizată, sistemele cu consum de energie zero, energia geotermală și biogazul.

Orașul nostru lucrează adoptând o abordare orientată pe cartiere. Fiecare cartier are propriile sale caracteristici unice, nu există o soluție universal valabilă. Totuși, am adoptat principiile accesibilității financiare, sustenabilității, deschiderii și spațiului pentru sistemele alternative de încălzire centralizată în vederea tranziției spre o alimentare 100 % cu energie din surse regenerabile.

Care sunt principalele dificultăți cu care v-ați confruntat în elaborarea și implementarea acestei strategii? Care credeți că sunt cele mai bune soluții pentru a le depăși?

Am întâlnit diferite tipuri de obstacole. Din punct de vedere socioeconomic, tranziția energetică spre un Amsterdam sustenabil afectează mulți oameni, este o schimbare colectivă care necesită sprijinul tuturor cetățenilor. Prin urmare este nevoie de o mentalitate comună. Comunicând și implicând locuitorii într-un stadiu timpuriu, pot fi depășite eventualele temeri, obiecții și inconveniențe. Ne-am bucura să existe o campanie națională care să evidențieze necesitatea primordială pentru cetățenii neerlandezi la scară națională. De asemenea, este crucial să oferim alternative accesibile ca preț la gazul natural. Prețul actual al gazului natural este relativ scăzut în Țările de Jos. Mijloacele alternative pe care orașul le-a găsit până acum pot cu greu să concureze cu acest preț, fiind adesea mai scumpe. De aceea, orașul Amsterdam a promovat la nivel național ideea ca guvernul să instituie o taxă energetică pe gazul natural.

Apoi, legislația se dovedește a fi uneori o barieră în calea tranziției energetice. De exemplu, legislația neerlandeză continuă să garanteze dreptul tuturor cetățenilor de a avea o încălzire bazată pe gaz în locuințele lor. Aceasta însemnă că există un mandat jurisdicțional pentru a branșa cetățenii la rețeaua de gaz natural. Totuși, nu există un mandat jurisdicțional pentru a debranșa cetățenii atunci când este posibilă încălzirea alternativă. Ca administrație locală, orașul Amsterdam operează în cadrul acestui cadru legal limitant. Avem nevoie de mai multe mijloace financiare și legale pentru a implementa politicile noastre și a ne continua astfel tranziția energetică.

Am folosit ca exemplu aici tranziția noastră către eliminarea treptată a încălzirii bazate pe gaz natural, însă dificultățile cu care ne-am confruntat se pot regăsi și în tranziția energetică mai „generalăˮ. Orașele acoperă spațiile dintre ambițiile globale – cum ar fi Acordul de la Paris – și acțiunile de la nivel local. Acum este momentul pentru implementare. Noi, ca lideri locali, trebuie să îndrăznim să mergem mai departe în implementarea unor strategii fără combustibili fosili. Știu că este nevoie de curaj pentru a lua măsuri îndrăznețe, pentru a decide asupra unor schimbări structurale în sistemele energetice ale orașelor noastre, chiar dacă calea de urmat nu este încă clar vizibilă. Însă știm unde trebuie să ajungem.

Cum a ajutat faptul că Amsterdamul face parte din Convenția primarilor acțiunile orașului în materie de energie și climă?

În întreaga Europă, dar și în restul lumii, orașele au un rol de frunte în abordarea problemelor zilelor noastre și pot determina guvernele naționale și organismele supranaționale să susțină obiective și mai ambițioase. Tranziția energetică în Amsterdam, la fel ca în orice alt oraș, este un demers extrem de complex. Necesită cooperare la nivel regional, național și internațional. Convenția primarilor este o platformă adecvată pentru cooperare, învățarea de la omologi și schimbul de cunoștințe, toate acestea fiind lucruri pe care orașul Amsterdam pune mare preț.

Tranziția energetică merge dincolo de propriile noastre granițe, astfel că este nevoie de cooperare internațională pentru abordarea acestei chestiuni. Oferind o mulțime de instrumente și oportunități de stabilire de relații, Convenția primarilor îi permite Amsterdamului să se inspire din politicile implementate de alte orașe. Convenția primarilor este o platformă în care se întâlnesc problemele și soluțiile urbane! Deși contextele pot varia de la un oraș la altul, împărtășirea bunelor practici este extrem de valoroasă. Și noi, ca oraș, ne bucurăm să împărtășim cunoștințele noastre cu comunitatea Convenției, în special în privința electromobilității. În Amsterdam, folosim orașul nostru ca un laborator de experimente. Orașele sunt locul în care are loc inovarea!

© photo Veronika Galkina, shutterstock.com

 
     
    >> Covenant Monthly Newsletter November 2017 <<
(0 visits )
 
     
Find us on:
Twitter Facebook
Covenant of Mayors
  The sole responsibility for the content of this newsletter lies with the Covenant of Mayors Office. It does not necessary reflect the opinion of the European Union. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein. The Covenant of Mayors was set up with financial support of the European Commission and consists of five associations of European local authorities: Energy Cities, Climate Alliance, Eurocities, CEMR, Fedarene, and ICLEI Europe.

Subscribe / Unsubscribe to this newsletter.
European Union  
 
Covenant of Mayors