Covenant of Mayors
  Covenant Newsletter November 2017  
       
 
"Održivost smatramo motorom društva i pokretačkom snagom gospodarstva"
Intervju s Abdeluhebom Chohom, zamjenikom gradonačelnika Amsterdama
 
   

български (bg) - čeština (cs) - dansk (da) - Deutsch (de) - eesti (et) - ελληνικά (el) - English (en) - español (es) - français (fr) - Gaelic (ga) - hrvatski (hr) - italiano (it) - lietuvių (lt) - latviešu (lv) - magyar (hu) - Malti (mt) - Nederlands (nl) - polski (pl) - português (pt) - română (ro) - slovenčina (sk) - slovenščina (sl) - suomi (fi) - svenska (sv)

Grad Amsterdam pridružio se Sporazumu gradonačelnika 2009. godine i preuzeo obvezu smanjivanja emisije CO2 za 40 % do 2025. Možete li nam reći nešto više o dugoročnoj viziji svoga grada što se tiče klime i energije?

Amsterdam svesrdno podržava Pariški sporazum o klimatskim promjenama i integrirane koncepte održivosti. Održivost smatramo motorom društva i pokretačkom snagom gospodarstva. Stoga Amsterdam ulaže sve svoje napore kako bi dugoročno postao grad bez fosilnih goriva, neovisan o ugljenu, nafti i plinu. Želimo stvoriti kreativan i raznovrstan grad, gospodarski i društveno snažan, sa zdravim okolišem za življenje.

Amsterdam je svojom hrabrom odlukom da do 2050. postepeno ukine grijanje prirodnim plinom preuzeo jednu od vodećih pozicija u akciji klimatskih promjena. Donijeli smo ovu odluku iako nismo jasno znali kako postići taj cilj. Ali, ako nikada ne počnete, nikada nećete saznati koji je najbolji način kako nešto učiniti! Postavljanje ciljeva i vremenskih rokova potrebno je kako bismo pokazali što želimo postići u svezi s ozbiljnim pitanjima poput klimatskih promjena, zagađenja zraka i nedostatnih prirodnih resursa. Međutim, pravi izazov je pokrenuti akciju: postići više od vizija i scenarija te praktično djelovati u svom gradu uključivanjem brojnih dionika.

Gradske vlasti usvojile su integrirani plan održivosti koncentriran na pet prioriteta: (1) uštedu energije i isporuku čiste energije za potrebe elektroopskrbe i grijanja, (2) sveobuhvatne koncepte kružnog gospodarstva, (3) čist i zdrav zrak, (4) prilagodbu urbanih sredina klimatskim promjenama i (5) održivu komunalnu organizaciju koja će služiti kao primjer drugima. Kako bismo postigli ove ciljeve podržavamo inicijative građana i surađujemo s lokalnim partnerima, kao što su nevladine organizacije, te poduzetnicima i stručnjacima. S glavnim dionicima, poput stambenih organizacija, operatora energetske mreže i toplana radimo na novom gradskom poslovanju, tzv. City Dealu. Radi se o javno-privatnom partnerstvu, a stambene organizacije prihvatile su do kraja 2017. odrediti 10,000 stambenih jedinica u kojima će Amsterdam započeti razgovore s njihovim stanarima o tome kako i kada će im isključiti opskrbu plinom. U ovom trenutku razmatramo sljedeće alternative prirodnom plinu: toplane, sustave s nultom energijom, geotermalnu energiju i bio-plin.

Naš grad radi u skladu s pristupom usmjerenom na gradske četvrti. Svaka četvrt ima specifične značajke i ne postoji rješenje „jedan za sve“. Ipak, za prelazak na 100 % održivu opskrbu energijom, usvojili smo načela pristupačnosti, održivosti, otvorenosti i prostora za alternativne sustave toplana.

Koje su glavne poteškoće s kojima se susrećete u izradi i provedbi ove strategije? Koja su, po vama, najbolja rješenja kako biste ih nadvladali?

Nailazili smo na različite vrste prepreka. S društveno-ekonomskog stajališta energetska tranzicija prema održivom Amsterdamu utječe na mnogo ljudi, radi se o kolektivnom prelasku i zahtijeva podršku svih građana. Za to je potrebno postići zajednički „način razmišljanja“. Informiranjem i uključivanjem stanovnika u ranoj fazi mogu se izbjeći strahovi, primjedbe i nepotrebne zamke. Svakako bi nam dobrodošla kampanja na nacionalnoj razini koja bi svim Nizozemcima jače ukazivala na hitnost ove akcije.

Nadalje, za nas je ključno da ponudimo povoljne alternative prirodnom plinu. Trenutačna cijena prirodnog plina u Nizozemskoj je relativno niska. Alternativni načini grijanja koje je grad do sad pronašao teško mogu konkurirati toj cijeni i često su skuplji. Zato se grad Amsterdam zalaže na nacionalnoj razini i od vlade traži da na prirodni plin uvede porez na energiju.

Osim toga, ponekad je prepreka za promjenu energenta bilo zakonodavstvo. Na primjer, nizozemsko pravo još uvijek svim građanima jamči pravo na zagrijavanje domova prirodnim plinom. To znači da priključivanje kućanstava na mrežu prirodnog plina predstavlja zakonsku obvezu. Međutim, ne postoji zakonska obveza za iskopčavanje kućanstava kad postoji alternativna mogućnost grijanja. Kao lokalna samouprava, grad Amsterdam posluje u okviru ovog ograničavajućeg pravnog okvira. Tražimo više financijskih i pravnih sredstava kako bismo proveli svoju politiku i time postigli svoj cilj energetske tranzicije.

Ja sam našu tranziciju iskoristio za postepeno ukidanje grijanja na prirodni plin, što je vidljivo u ovom primjeru, ali teškoće na koje smo nailazili vidljive su i na onoj „općenitoj“ energetskoj tranziciji. Gradovi smanjuju razlike između globalnih ambicija - primjerice Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama - i djelovanja na lokalnoj razini. Sada je vrijeme za provedbu. Mi, kao lokalni čelnici, moramo se usuditi učiniti i korak dalje u provedbi „bez-fosilnih“ strategija. Znam da je za poduzimanje odvažnih mjera potrebna hrabrost za odlučivanje o strukturnim promjenama energetskih sustava naših gradova, za njihovo pokretanje, čak i ako put kojim treba ići u ovom trenutku i nije sasvim jasan. Ali mi znamo kuda moramo ići.

Na koji je način članstvo u Sporazumu gradonačelnika podržalo Amsterdam u njegovom djelovanju povezanom s energijom i klimatskim promjenama?

Diljem Europe, ali i u cijelom svijetu gradovi imaju ključnu ulogu u rješavanju trenutačnih problema i mogu nacionalne i nadnacionalne vlade potaknuti na postavljanje ambicioznijih ciljeva. Energetska tranzicija u Amsterdamu, kao i u svakom drugom gradu, vrlo je složena zadaća. Zahtijeva suradnju na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Sporazum gradonačelnika prikladna je platforma za suradnju, razmjenu iskustava i znanja, nešto što grad Amsterdam iznimno cijeni.

Energetska tranzicija nadilazi naše granice, stoga je za rješavanje ovog problema potrebna međunarodna suradnja. Osiguravanjem mnogobrojnih alata i mogućnosti, Sporazum gradonačelnika Amsterdamu daje priliku da svoje nadahnuće pronađe u politikama koje su proveli neki drugi gradovi. Sporazum gradonačelnika platforma je namijenjena susretu urbanih problema i njihovih rješenja! Usprkos činjenici da sadržaj može biti različit od grada do grada, razmjena najbolje prakse od neizmjerne je važnosti. Mi, kao grad, volimo dijeliti svoje znanje sa Zajednicom sporazuma, naročito što se tiče e-mobilnosti. Ovdje u Amsterdamu, svoj grad koristimo kao laboratorij za eksperimente. Gradovi su mjesta za rađanje inovacija!

© photo Veronika Galkina, shutterstock.com

 
     
    >> Covenant Monthly Newsletter November 2017 <<
(0 visits )
 
     
Find us on:
Twitter Facebook
Covenant of Mayors
  The sole responsibility for the content of this newsletter lies with the Covenant of Mayors Office. It does not necessary reflect the opinion of the European Union. The European Commission is not responsible for any use that may be made of the information contained therein. The Covenant of Mayors was set up with financial support of the European Commission and consists of five associations of European local authorities: Energy Cities, Climate Alliance, Eurocities, CEMR, Fedarene, and ICLEI Europe.

Subscribe / Unsubscribe to this newsletter.
European Union  
 
Covenant of Mayors